Αρνάκι στο φούρνο

Κλασικό και αγαπημένο πασχαλιάτικο φαγητό. Αν και η συνηθισμένη επιλογή είναι στη σούβλα, γίνεται εξαίσιο και στο φούρνο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

(6 μερίδες)

Για το αρνί:

  • 4 κιλά αρνί ή κατσίκι
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 8 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.γ. πιπέρι
  • 6 κ.γ. ρίγανη
  • 3 κ.γ. σουμάκ
  • 2 κ.γ. κάρδαμο
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • μισό ματσάκι μάραθο
  • 1/2 λίτρο κρασί
  • χυμό από 4 λεμόνια
  • λίγο λάδι
  • 1/2 λίτρο νερό

Για τις πατάτες:

  • 3 κιλά πατάτες 
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 5 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ρίγανη
  • λίγο νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο από το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το σκόρδο κομμένο σε μικρές σφήνες. Σε ένα ταψί απλώνουμε το αρνί και τρυπάμε στα μέρη που έχει ψαχνό. Στα σημεία που έχουμε τρυπήσει, γεμίζουμε με το περιεχόμενο του μπολ. 

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του αρνιού και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Ξεκινάμε με το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε με κάρδαμο, σουμάκ, κύμινο, πάπρικα και ρίγανη. 

Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Τοποθετούμε το αρνί στη σχάρα και βάζουμε στο φούρνο σε μία ψηλή θέση. Από κάτω βάζουμε το ταψί του φούρνου και γεμίζουμε με το κρασί, το χυμό από τα λεμόνια και το νερό. Στο ίδιο ταψί απλώνουμε και το ματσάκι από τον μάραθο.

Ψήνουμε για 2μιση ώρες στους 200 βαθμούς αέρα, ελέγχοντας ότι το ταψί έχει πάντοτε αρκετά υγρά προσθέτοντας νερό, όποτε χρειάζεται.

Στην τελευταία μισή ώρα προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και αφαιρούμε τον μάραθο. 

© 2020 Cookup. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε