Banoffee
Αγαπημένος συνδυασμός μπανάνας καραμέλας πάνω από τραγανή βάση μπισκότου, που αν ξεκινήσεις δεν μπορείς να σταματήσεις.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 250 γρ. τριμμένα μπισκότα κανέλας ή oreo
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 2-3 μέτριες μπανάνες
- χυμό από μισό λεμόνι
- 250 γρ. κρέμα γάλατος
- νιφάδες από σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα με γέμιση oreo
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα (χωρίς να το ανοίξουμε) για 2-3 ώρες, προσέχοντας να είναι πάντα πλήρως καλυμμένο με νερό. Με αυτόν τον τρόπο το γάλα θα γίνει καραμέλα (μπορούμε να βράσουμε παραπάνω από 1 κουτί, ώστε να έχουμε πάντα έτοιμη καραμέλα). Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο και απλώνουμε σε ένα τσέρκι 25-30 εκ. δημιουργώντας τοιχώματα. Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για 15 λεπτά. Απλώνουμε πάνω από την παγωμένη βάση την καραμέλα ώστε να καλυφθεί πλήρως.
Κόβουμε τις μπανάνες σε ομοιόμορφες φέτες και τις ραντίζουμε με το χυμό από το λεμόνι, ώστε να μην μαυρίσουν. Έπειτα τις απλώνουμε πάνω από την στρώση καραμέλας.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ (δε χρειάζεται άχνη ζάχαρη καθώς η καραμέλα είναι αρκετά γλυκιά). Στη συνέχεια απλώνουμε τη σαντιγύ πάνω από τις μπανάνες ακανόνιστα ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Μπορούμε ακόμη να διακοσμήσουμε με νιφάδες από σοκολάτα γάλακτος ή από σοκολάτα με γέμιση oreo (ειδικά αν έχουμε βάση από μπισκότα oreo).