Carrot cake
Αγαπημένη συνταγή της φίλης μου Χαράς για αυθεντικό αμερικάνικο κέικ καρότου με επικάλυψη κρέμας τυριού.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το κέικ:
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 200 γρ. ζάχαρη (καστανή)
- 4 αυγά
- 125 ml λάδι
- 125 ml ηλιέλαιο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 200 γρ. καρότα τριμμένα
- 150 γρ. καρύδια
- 150 γρ. σταφίδα (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 75 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια (ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς (αέρα). Στρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο 22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα στεγνά υλικά, το αλεύρι, την κανέλα και τo baking powder. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και το ηλιέλαιο. Έπειτα προσθέτουμε σε δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με τα στεγνά υλικά.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απλά με μία ξύλινη κουτάλα.
Τοποθετούμε το μείγμα μας στη φόρμα ψησίματος και ψήνουμε για 1 ώρα και 25 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί αρκετή ώρα, ώστε να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μία πιατέλα και διακοσμούμε με το γλάσο επικαλύπτοντας σε κάθε σημείο. Εναλλακτικά, αν επιθυμούμε να έχει τη μορφή τούρτας, κόβουμε το κέικ σε 2 ίσες φέτες και απλώνουμε το μισό γλάσο ενδιάμεσα και το υπόλοιπο στην κορυφή (όπως φαίνεται στην εικόνα).