Φανουρόπιτα
Νηστίσιμο κέικ που φτιάχνουμε στις 27 Αυγούστου για τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου ή και όταν θέλουμε ο Άγιος να μας φανερώσει κάτι που έχουμε χάσει ή περιμένουμε.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 250 γρ. σπορέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 350 γρ. αλεύρι
- 8 γρ. baking powder
- 50 γρ. σταφίδα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε 175 γρ. από το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι και τη σόδα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να αφρίσει, και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι, το baking powder και την κανέλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα μεσαίο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 55 λεπτά.