Γεμιστά
Τα αγαπημένα κλασικά καλοκαιρινά γεμιστά χωρίς κιμά!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 4 μέτριες ντομάτες
- 2 μελιτάνες
- 2-3 κολοκύθια (αν βρούμε στρογγυλά, ακόμη καλύτερα)
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πατάτες
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κούπες ρύζι νυχάκι
- 1 ντοματάκι
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- μισό ματσάκι δύοσμο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμά
- πάπρικα γλυκιά
- κόλιανδρος
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα στρογγυλό ταψί τοποθετούμε τα λαχανικά. Ξεκινάμε να αδειάζουμε το εσωτερικό κάθε λαχανικού προσεκτικά κόβοντας αρχικά το καπάκι και περιμετρικά με ένα λεπτό μαχαίρι, αδειάζοντας το εσωτερικό με κουταλάκι του γλυκού. Κρατάμε το περιεχόμενο κάθε λαχανικού σε ένα μεγάλο μπολ.
Όταν έχουμε αδειάσει όλα μας τα λαχανικά, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το ένα κρεμμύδι στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το άλλο. Κόβουμε σε ψιλό καρέ τις σκελίδες σκόρδου και τις προσθέτουμε μαζί με τα κρεμμύδια στο μπολ με το εσωτερικό των λαχανικών που έχουμε κρατήσει.
Προσθέτουμε στο μπολ το ρύζι, το μαϊντανο και το δύοσμο και ανακατεύουμε καλά. Όταν έχουν ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το λάδι, το ντοματάκι και τον πελτέ ώστε να έχουμε μια ρευστή γέμιση για να βράσει σωστά το ρύζι μας.
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό στα 2/3 γιατί το ρύζι θα φουσκώσει το ψήσιμο. Κλείνουμε με το καπάκι κάθε λαχανικού και σφηνώνουμε τα γεμιστά μας με κομμάτια από τις πατάτες. Αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά, για να μην καούν τα καπάκια των λαχανικών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1μιση ώρα στους 180 βαθμούς.
Σερβίρεται οπωσδήποτε με ένα γεναίο κομμάτι φέτας.