Γιουβέτσι
Κλασικό και αγαπημένο φαγητό το μοσχαράκι γιουβέτσι. Είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο είναι εξίσου νόστιμο αλλά πραγματικά απογειώνεται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚA
- 300-400 γραμμάρια μοσχάρι (ποντίκι)
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα λάδι
- 1 ντοματάκι
- 1 χυμός ντομάτας
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
- 1 ποτήρι του κρασιού ροζέ ή κόκκινο κρασί
- 5-6 μπαχάρια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κοφτή κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 πιπερόριζα τριμμένη
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
- 2 κούπες κριθαράκι χοντρό
ΟΔΗΓIΕΣ
Τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν και έπειτα προσθέτουμε πάλι το κρέας. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας προσεχτικά, χωρίς να πιέζουμε ή να τρυπάμε το κρέας.
- Στην κατσαρόλα:
Προσθέτουμε το κριθαράκι και το κρασί ξύνοντας με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 3 κούπες βραστό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι.
- Στη γάστρα:
Προσθέτουμε το κριθαράκι και το κρασί ξύνοντας με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και προσθέτουμε 3 κούπες βραστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

