Pancakes

Το όνειρο κάθε κυριακάτικου πρωινού ή και οποιούδηποτε πρωινού μεταξύ μας - γνωστό πλέον και ως #brunchathome. Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για τη βάση των pancakes και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 

(για 5-6 μεσαία pancakes)

  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα (συνήθως βάζω εβαπορέ ελαφρώς αραιωμένο ή φρέσκο με λίγη κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση)
  • μισή βανιλίνη ή μια σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
  • μισή πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο 

Παραλλαγή για vegan pancakes

  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου (ή όποιο αντίστοιχο σας αρέσει)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το αυγό και τη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε την βανίλια (για περισσότερο άρωμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ένα φακελάκι του εμπορίου ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια 10gr).

Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε προσεχτικά να μη κόψει το μείγμα μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (κατά προτίμηση κοσκινισμένο) και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα.

Ρίχνουμε το baking powder και ανακατεύουμε ελάχιστα (αν ανακατέψουμε για αρκετή ώρα, θα έχουμε ένα ψωμένιο αποτέλεσμα που δεν ταιριάζει στα pancakes μας). Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην ψηθεί το αυγό) και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε ένα τηγάνι (αντικολλητικό) σε δυνατή φωτιά να κάψει. Αν το τηγάνι μας δεν είναι αντικολλητικό, αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να μην κολλήσει το πρώτο pancake. Με μία κουτάλα ρίχνουμε ένα μέρος του μείγματος που ετοιμάσαμε στο τηγάνι χαμηλώνοντας λίγο την ένταση και περιμένουμε να σκάσουν όλες οι φουσκάλες που θα δημιουργηθούν. Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και περιμένουμε για 1-2 λεπτά. 

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη.

Για το σερβίρισμα προσθέτουμε ότι μας κάνει όρεξη. Για χρόνια τα δοκίμαζα μόνο στη γλυκιά εκδοχή τους μέχρι που ο άντρας μου - μεγάλος λάτρης του κλασικού τοστ- μου έδωσε την έμπνευση να γεμίσω με τυρί και γαλοπούλα/ζαμπόν και ένα μελάτο τηγανιτό αυγό. Έκτοτε κάνουμε πάντα τα μισά αλμυρά και τα μισά γλυκά. 

Καλή απόλαυση!

Για τα vegan pancakes:

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο που αναφέρεται ανωτέρω. Σερβίρουμε με μέλι κανέλα και φρέσκα φρούτα.

© 2020 Cookup. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε