Παραδοσιακό Ψωμί

Παραδοσιακό και αφράτο ψωμί που φούσκωσε στην πινακωτή και ψήθηκε στον ξυλόφουρνο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο
  • 750 γρ. χλιαρό νερό (περίπου 40 βαθμούς)
  • 250 γρ. χλιαρό γάλα
  • 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 150 γρ. λάδι
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα δύο αλεύρια και στη μέση σχηματίζουμε μία λακούβα, την οποία γεμίζουμε με το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 

Σπεπάζουμε το ζυμάρι μας με μια πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ξααναζυμώνουμε ελαφρώς και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3-4 κομμάτια. Τα πλάθουμε στο σχήμα καρβελιού και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου μισή ώρα (τα άφησα να φουσκώσουν στην πινακωτή, ώστε να πάρουν και το ανάλογο σχήμα). Αλευρώνουμε τον πάτο μια φόρμας ή ενός ταψιού και τοποθετούμε μέσα το κάθε καρβελάκι (επειδή τα έψησα στην πλάκα του ξυλόφουρνου αλεύρωσα το κάτω μέρος του ψωμιού). Για να μην είναι σκληρή η κόρα του ψωμιού, μπορούμε να αλείψουμε το πάνω μέρος με λίγο νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

© 2020 Cookup. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε