Pizza

Αφράτη και φουσκωτή ζύμη πίτσας με τα υλικά της αρεσκείας σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 2 μεγάλα ταψιά

Για τη ζύμη:

  • 330 ml sprite ή μπύρα
  • 330 ml χλιαρό νερό
  • 12 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για τη σάλτσα marinara:

  • 250 γρ. χυμός τομάτας
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.σ. πελτές
  • αρκετό φρέσκο θυμάρι (ή 1 1/2 κ.γ. αποξηραμένο)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 μεσαία σκελίδα σκόρδο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τη sprite ή τη μπύρα και τη μαγιά, ανακατεύοντας μέχρι να αφρίσει. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και πλάθουμε τη ζύμη μας προσθέτοντας εναλλάξ το λάδι (ή ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση). Συνεχίζουμε για αρκετή ώρα το ζύμωμα (περίπου 10 λεπτά) μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Λαδώνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).  

Όσο περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι, προετοιμάζουμε τη σάλτσα της πίτσας μας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε το λάδι και το σκόρδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το θυμάρι με τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι καυτή όταν πέσει πάνω από τη ζύμη, θα κάψει τη μαγιά με αποτέλεσμα να μη φουσκώσει η ζύμη μας.

Λαδώνουμε 2 ταψιά και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι (ή σιμιγδάλι, αν θέλουμε μια τραγανή κρούστα).  Πιέζουμε μαλακά το ζυμάρι μας να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για δύο λεπτά. Μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη και απλώνουμε σε κάθε ταψί. Αφήνουμε για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει ελαφρώς. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας.

Μερικές προτάσεις:

  • μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά πράσινη και μιξ τυριών (γκούντα, τσένταρ και μοτσαρέλα)
  • ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριά πράσινη και γκούντα
  • φρέσκια μοτσαρέλα (που έχουμε στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί), ντομάτα και βασιλικό
  • προσούτο, παρμεζάνα και φρέσκια ρόκα
  • 4 τυριά (γκούντα, τσένταρ, παρμεζάνα και μοτσαρέλα)
  • πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, ελιές και φέτα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) για 40-45 λεπτά. Συνήθως, για να μην καεί το τυρί αλλά να είναι απλά λιωμένο και ελαφρώς τραγανό,το προσθέτω στα τελευταία 5 λεπτά.

 

© 2020 Cookup. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε