Σουβλάκια χοιρινά
Το απόλυτο junk food που γίνεται εξίσου νόστιμο, ακόμη κι αν το κάνουμε στο σπίτι. Από τότε που το δοκίμασα έτσι, δεν παρήγγειλα σχεδόν ποτέ ξανά. Είτε τυλιχτό είτε μορφή μερίδας, είτε με καλαμάκια είτε με γύρο είναι απλά τέλειο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το κρέας:
- 6 καλαμάκια χοιρινά ή 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο κομμένο σε μικρά κομμάτια (κατά προτίμηση μπούτι ή σπάλα)
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- πάπρικα
- ελάχιστο κύμινο
- λάδι
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το τύλιγμα:
- 6 πίτες (από αλεύρι καλαμποκιού) για σουβλάκια
- 500 γρ τζατζίκι
- 2 ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- πατάτες τηγανιτές
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για το κρέας:
Αν δεν έχουμε επιλέξει έτοιμα καλαμάκια, τοποθετούμε το κρέας σε ένα βαθύ μπολ και μαρινάρουμε με όλα τα υλικά. Θα ήταν καλύτερο αν μπορέσουμε να το αφήσουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Έπειτα περνάμε τα κομμάτια του κρέατος σε καλαμάκια.
Αν επιλέξουμε τα έτοιμα καλαμάκια, μαρινάρουμε με τα μπαχαρικά λίγο πριν το ψήσιμο.
Ψήνουμε τα καλαμάκια μας για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε τις πίτες πάνω από το κρέας.
Για το τύλιγμα:
Τοποθετούμε μία πίτα πάνω σε λίγο αλουμινόχαρτο ή σε λαδόκολλα. Μόνο το μισό μέρος της πίτας θα πρέπει να βρίσκεται στο αλουμινόχαρτο. Πάνω στην πίτα απλώνουμε λίγο τζατζίκι και το κρέας από 1 καλαμάκι. Προσθέτουμε πατάτες, ντομάτα κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πάπρικα και ρίγανη. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ελαιόλαδο. Τυλίγουμε σφιχτά ασφαλίζοντας με το κάτω μέρος από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο κρέας.
Για τη μερίδα:
Σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετούμε το κρέας, την πίτα κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια, τη ντομάτα κομμένη σε λωρίδες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το τζατζίκι και μπόλικες τηγανιτές πατάτες, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι, πάπρικα και ρίγανη.
Συνοδεύεται απαραίτητα με παγωμένη μπύρα!


